Mechelse herder: een stoere en levendige werkhond

Geschiedenis

De Mechelse herder hond is vernoemd naar de Belgische stad Mechelen en is een variatie op de Belgische herder. Rond 1850 werd dit hondenras voor het eerst in kaart gebracht en hij werd voornamelijk ingezet als werk- en waakhond.

Uiterlijke kenmerken

De Mechelse herder grootte is 58 centimeter bij een teef en 62 centimeter bij een reu. Het gewicht van de hond ligt tussen de 25 en 40 kilo. De korte vacht is rossig van kleur en hij heeft verder een zwarte snuit. Daarin verschilt hij zodus van de Belgische herder.

Mechelse herder karakter

De Mechelse herder hond is zeer actief, werkwillig en heeft een goed uithoudingsvermogen. Hij is bereid om te luisteren, maar heeft wel een consequente baas nodig die hem vertelt hoe of wat. De hond is beschermend en moedig en lijkt daardoor niet altijd sociaal. Hij barst echter van de energie en moet die kwijt. Met een goede training investeer je in een goede socialisatie en heb je een maatje voor het leven.

Mens en dier

De hond heeft een waaks en beschermend karakter en dit schrikt soms mensen en honden af. Toch is de hond zelden agressief, want hij kan goed omgaan met zowel kinderen, volwassenen en andere honden. Wel zal de hond er alles aan doen om het gezin waar hij toe behoort te beschermen. Mechelse herder pups zijn daarom een prima aanwinst voor een gezin met kinderen.

Gezondheid en voeding

Dit hondenras is vrij gezond, maar wel heeft het mogelijk een aantal erfelijke afwijkingen. Problemen met de heupen en ellebogen, maar ook epilepsie komen regelmatig voor. Geef de hond daarom kwalitatief voer voor een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Dankzij het actieve karakter is de kans op obesitas vrijwel uitgesloten.

Hygiëne

Geef je hond de verzorging die hij nodig heeft en neem daarin ook hygiëne serieus. Borstel hem regelmatig, zeker als hij in de rui is, en ga voor een gezond en sterk gebit.