Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kattenziekten – symptomen en bescherming

03.11.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een kat ligt te slapen met een kemphaan op het tapijt

Iedereen die een huisdier heeft - of het nu een kat, hond of goudvis is - merkt het snel als zijn lieveling ziek is. Wie dagelijks met het dier omgaat en een liefdevolle relatie heeft, zal de kleinste afwijkingen in het gedrag snel opmerken. Indien verdere veranderingen optreden, zoals een doffe vacht of weigering te eten, is het zeer waarschijnlijk dat een ziekte op komst is. Helaas zijn veel dieren meesters in het langdurig verbergen van kwalen - een overblijfsel uit hun pre-domesticatietijd, bedoeld om bescherming te bieden tegen roofdieren of rivalen. Let goed op je kat, zodat je zelfs kleine signalen niet mist.

Loading...

Hoe weet ik of de kat ziek is?

Je kunt reeds vele tekenen van onwelzijn van het dier herkennen door observatie en oppervlakkige inspectie van het lichaam. In het dagelijkse contact heb je de gelegenheid de gezondheid van de kat te controleren en de eerste aanwijzingen te krijgen over welke kattenziekte aanwezig is. Bij het aaien en knuffelen kun je de huid en het lichaam van het dier onopvallend controleren op zwellingen, abcessen en roos, alsook op ectoparasieten en vaststellen of het lichaam gezwollen is of gevoelig voor druk. Het bindvlies, het tandvlees en de lippen moeten roze zijn. Andere zeer duidelijke tekenen van ziekte zijn een doffe, ruige vacht, afscheiding uit de neus en kleverige ogen. Je moet ook bedacht zijn op evenwichtsstoornissen of veranderingen in temperament, zoals plotselinge agressiviteit of overdreven gehechtheid. Significante veranderingen in voedsel- en waterconsumptie zijn ook verdacht: als de kat ongewoon veel drinkt, voedsel versmaadt of juist een toegenomen eetlust vertoont en toch zichtbaar vermagert, zijn dit alarmsignalen. Let ook op veranderingen in de geur van de kat, die onaangenaam kan zijn. In geval van gewichtsverlies ondanks een aanhoudende eetlust, moet je ook een dierenarts raadplegen.

De kat bij de dierenarts

Katten zijn eigenwijze patiënten. Het is niet gemakkelijk hen zover te krijgen dat ze naar de dierenarts gaan of meewerken aan een behandeling of medicatie. Bovendien levert elke vorm van dwang stress op voor een dier dat al ziek is of pijn lijdt. Je moet zo vroeg mogelijk voorzorgsmaatregelen treffen voor een bezoek aan de dierenartspraktijk: laat je kat, indien mogelijk, wennen aan aanraking van alle delen van zijn lichaam wanneer hij nog een kitten is of wanneer hij speelt. Het is ook belangrijk dat hij de transportbox niet noodzakelijk associeert met een doktersafspraak. Gebruik de transportbox bij het spelen of verstop er af en toe iets lekkers in. Regelmatige preventieve onderzoeken bij de dierenarts dienen om de gezondheid van de kat op peil te houden en de gevolgen van ziekten binnen de perken te houden, ook zonder acute ziekteverschijnselen: na de basis controle moet een jaarlijkse controle op het programma staan. Voor oudere katten vanaf acht jaar worden halfjaarlijkse afspraken aanbevolen.

Parasietenbescherming en vaccinaties voor katten: voorkomen is genezen!

In geval van ziekten zoals diabetes of allergieën kun je als baasje onmiddellijk voorzorgsmaatregelen nemen met gecontroleerde voeding.

Hier helpen medische voorzorgsmaatregelen:

  • Parasietenprofylaxe omvat zogenaamde ontwormingsbehandelingen in tablet- of pastavorm, die op de katten worden aangebracht. De toepassingsfrequentie hangt af van het desbetreffende preparaat; vooral voor buitenkatten wordt regelmatige ontworming aanbevolen. Maar ook binnenkatten zijn niet immuun voor wormbesmetting: eitjes kunnen in huis worden gebracht, bijvoorbeeld door de schoenen van het baasje.
  • Ectoparasieten zoals vlooien en luizen kunnen uit de vacht van de kat worden gehouden met repellents, en buitenkatten moeten regelmatig worden gecontroleerd op teken.
  • Tegen de meest voorkomende infectieziekten bij katten zijn vaccinserums beschikbaar. Het is belangrijk dat een basisinenting plaatsvindt wanneer het kitten nog een kitten is. Deze bestaat uit vaccinaties met een combinatiepreparaat en indien gewenst tegen rabiës in de achtste, twaalfde en zestiende levensweek en op de leeftijd van vijftien maanden.
  • Daarna worden de vaccinaties volgens een nauwkeurig vaccinatieschema ververst. Met deze vaccinaties kun je je huisdier op een zeer betrouwbare manier beschermen tegen ziekten die anders dodelijk zouden zijn, zoals kattenziekte (panleukopenie) of FIV. Het is belangrijk dat een vaccinatie altijd wordt voorafgegaan door een geslaagde ontworming, om de doeltreffendheid van de vaccinatie niet te schaden. Als kattenbaasje moet je er altijd rekening mee houden dat een besmettelijke ziekte tal van bijkomende ziekten met zich mee kan brengen, die tot aanzienlijke veterinaire kosten kunnen leiden.

Welke aandoeningen kan de kat hebben?

Eine Katze mit Halskrause und gebrochenen Bein.

Verwondingen: Tijdens het ravotten, rondzwerven, confrontaties met andere dieren en ongelukken kunnen meer of minder ernstige verwondingen ontstaan die behandeld moeten worden. Goede wondhygiëne is essentieel.

Eine Katze ist beim Tierarzt.

Orgaanziekten: Inwendige organen kunnen op verschillende manieren worden aangetast. Veel voorkomend bij katten zijn nierinsufficiëntie, hyperthyreoïdie en hartafwijkingen.

Eine Katze bekommt eine Spritze.

Diabetes: Diabetes is ook bij katten bekend en vereist voortdurende controle en medicatie.

Eine Katze liegt und schaut vor sich her.

Infectieziekten: Van feline aids (FIV), feline leukose, feline rhinitis tot feline epidemie: veel ziekten bij katten worden overgedragen via virussen of bacteriën.

Eine Nahaufnahme einer Katzennase.

Botten, gewrichten en tanden: Van gewrichtsproblemen en artritis tot scheefstaande tanden en kaken, katten kunnen verschillende botaandoeningen ontwikkelen. Tandvleesontsteking komt vaak voor.

Bei einer Katze wird eine Zeck entfernt.

Parasieten: Volgens een onderzoek van de Federale Vereniging voor Diergezondheid staat een parasietenplaag bovenaan de lijst van de tien meest voorkomende kattenziekten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ectoparasieten, zoals vlooien, teken en mijten, en inwendige, zogenaamde endoparasieten; hiermee bedoelen we vooral wormen.

Eine Katze frisst Trockenfutter aus einer Hand.

Allergieën: Net als mensen kunnen katten intoleranties ontwikkelen voor bepaalde stoffen in voedsel of in de dagelijkse omgeving – bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Eine Katze hat ein Auge geschlossen.

Kanker: Helaas is kanker een veel voorkomende aandoening bij katten.

Nahaufnahme einer Wunde bei einer Katze.

Huidziekten: Huidziekten zijn meestal te wijten aan een allergie of een parasietenbesmetting, maar in sommige gevallen is het orgaan zelf ziek.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen