Australische herder: mooi en elegant hondenras

Geschiedenis

De Australische herdershond is afkomstig uit de Verenigde Staten waar fokkers Europese en Australische honden met elkaar kruisten. Pas sinds 1996 is de hond een erkend ras. Vanwege hun enorme drang naar activiteit werden ze voornamelijk ingezet om schapen te hoeden, maar tegenwoordig worden ze ook gebruikt als hulp- en geleidehonden.

Uiterlijke kenmerken

De Australische herder grootte ligt tussen de 45 en 58 centimeter. De schofthoogte van een teefje ligt tussen de 45 en 52 centimeter en die van een reutje tussen de 52 en 58 centimeter. Het Australische herder gewicht varieert tussen de 14 en 30 kilo.

Deze middelgrote hond heeft een halflange vacht en is er in verschillende kleuren: blue-merle, red-merle, zwart, bruin of helemaal wit. Variaties zijn bijvoorbeeld koperkleurig en witte aftekeningen. Verder heeft de hond ogen in een amandelvorm waarmee hij iedereen weet te verleiden.

Australische herder karakter

Weet waar je aan begint als je een nestje Australische herder pups bezoekt. De hond heeft een actief karakter en vraagt dan ook veel van je aandacht. Het is een hond die je bezig moet houden. Hij doet zijn baasje graag een plezier met allerlei sporten of spelletjes. Verder is hij goed in het nemen van eigen beslissingen en daarom is een consequente training van groot belang. Hondenexperts geven aan dat dit een van de moeilijkste hondenrassen is om te trainen en dus is het noodzakelijk daar al jong mee te beginnen.

Mens en dier

Deze herdershond is waaks en doet er daarom alles aan om zijn baasje en het eventuele gezin te beschermen. Hierdoor is hij soms wat onwennig naar andere honden en mensen. Laat Australische herder pups daarom al jong wennen aan 'vreemde' mensen en honden om een goede socialisatie te bevorderen.

Gezondheid en voeding

Dit hondenras krijgt soms te maken met verschillende gezondheidsproblemen zoals epilepsie of problemen met het zichtvermogen. Daarom doe je er goed aan de hond te voorzien van gezonde en gebalanceerde voeding voor een uitstekende gezondheid. Zorg er verder voor dat hij zijn energie kwijt kan en ga actief met hem aan de slag door middel van sport en spel óf ga regelmatig met hem fietsen.

Hygiëne

Investeer tijd en energie aan een goede hygiëne van je viervoeter. Borstel de vacht met enige regelmaat, vooral als hij in de rui is. Zorg daarnaast voor een goed en gezond gebit en start hier al mee bij de Australische herder puppy.