Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hondenvoertest: tips en wat de Consumentenbond enz. aanbevelen

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Labrador blickt auf

De vraag naar het juiste hondenvoer is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen van hondenbaasjes. Er zijn veel verschillende producenten. En het productassortiment van nat- en droogvoer is nog groter. Wat is het beste voor jouw hond en waar moet je op letten? De Duitse Consumentenbond heeft onder andere hondenvoertests uitgevoerd om je te helpen beslissen.

Loading...

Wat is het beste voer voor honden?

Het vaststellen wat het beste hondenvoer op de markt is, is niet zo eenvoudig. Elke hond heeft andere behoeften. Ras, leeftijd, activiteit en gezondheid spelen een belangrijke rol bij de keuze van hondenvoer. Voor een evenwichtige voeding hebben honden de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen nodig. Het is al nuttig als je bij het kopen van het voedsel op het etiket “volledig diervoeder” let. De ingrediënten daarvan zijn reeds samengesteld om aan de energie- en voedingsbehoeften van je hond te voldoen. Deze samenstelling wordt door de fabrikant op de verpakking van elk hondenvoer vermeld.

Jack-Russel sitzt neben seinem Napf

Bij een open declaratie zie je alle ingrediënten opgesomd in aflopende volgorde van hoeveelheid. Hier kun je duidelijk zien welke afzonderlijke ingrediënten het meest in het voedsel aanwezig zijn. Dit is een voordeel, vooral als je een hond hebt met intoleranties. In gesloten declaraties worden de ingrediënten in groepen vermeld. Zo staat er bijvoorbeeld alleen “vlees en dierlijke bijproducten” in plaats van de afzonderlijke bestanddelen te noemen.

Wat voor voedingsmethoden zijn er?

Het aanbod van hondenvoer is enorm. Allereerst moet je een keuze maken tussen nat- en droogvoer. Zelfs hier zijn er veel verschillende meningen. Feit is echter dat natvoer meer water bevat, terwijl droogvoer een hogere nutriëntendichtheid heeft, en dat is de reden waarom je een kleinere hoeveelheid droogvoer nodig hebt. Dit is echter slechts één criterium waarmee je rekening kunt houden bij het nemen van je beslissing. Een derde vorm van voeding is rauwe voeding (BARF). Aangezien je beslist wat er in het voer gaat, is het raadzaam om met een hondendiëtist of dierenarts te overleggen over het juiste rantsoen en de samenstelling, zodat de hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hondenvoertest: hoe vellen consumentenorganisaties hun oordeel?

Uiteindelijk komt het aan op de kwaliteit en de juiste hoeveelheden van de afzonderlijke ingrediënten. Om je te helpen beslissen welk voer het beste is voor je hond, onderzoeken diverse vakbladen en de Duitse Consumentenbond de producten van verschillende leveranciers van zowel natvoer als droogvoer. De fabrikanten beloven allemaal dat de nodige voedingsstoffen in het voedsel aanwezig zijn. Dit omvat aminozuren voor het hart en de spieren, linolzuur voor de lever, huid en vacht, calcium en fosfor voor het skelet, en vitaminen.

Natvoer

In de test van de Duitse Consumentenbond (26-05-2021) scoorden levensmiddelen van discounters zeer goed. Bovendien wordt natvoer van Pedigree, Premiere en Bio Plan momenteel als het beste op de markt beschouwd. Deze natvoeders hebben vlees als hoofdbestanddeel en bevatten geen schadelijke stoffen. Het gehalte aan voedingsstoffen is evenwichtig. Het hondenvoer werd ook onderzocht op de voederinstructies en de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking. Ook hier scoorden de testwinnaars goed.

Tussen haakjes:
De prijs zegt niets over de kwaliteit. Merkvoedsel hoeft niet per se goed te zijn en omgekeerd betekent het dat goedkoop voedsel niet per se slecht hoeft te zijn.

Droogvoer

Net als natvoer heeft de Duitse Consumentenbond ook droogvoer onderzocht op samenstelling, schadelijke stoffen, ziektekiemen en ingrediënten van slechte kwaliteit. Goed om te weten: het merendeel van het droge hondenvoer in de test voorziet volwassen honden van optimale voedingsstoffen. Het merk REAL NATURE behoorde tot de testwinnaars. Naast de Duitse Consumentenbond testen ook andere vakbladen hondenvoer. Volgens hen behoren producten van fabrikanten als Happy Dog, Rinti en Mera ook tot de beste droge hondenvoeders.

Droogvoer voor oudere honden

Labrador sitzt auf dem Boden

In 2021 testte de Duitse Consumentenbond voor het eerst speciaal voer voor oudere honden. Aangezien hiervoor geen officiële aanbevelingen bestaan, heeft het team van testers op wetenschappelijke basis een eigen maatstaf ontwikkeld. Oudere honden hebben minder energie nodig dan hun jongere soortgenoten en ze verteren bepaalde ingrediënten zoals fosfor niet meer zo goed. Aan de andere kant is eiwit erg belangrijk. Daarom zou een portie evenveel voedingsstoffen bevatten als het voer voor volwassen honden, maar ongeveer 20 procent minder calorieën. De merken Purina en Beneful scoorden op dit punt bijzonder goed.

Droogvoer voor puppy's

Hundewelpen fressen vom Napf

Net als oudere honden hebben puppy’s andere voeding nodig dan volwassen honden, omdat hun voedingsbehoeften anders zijn. Zij hebben bijvoorbeeld bepaalde vetzuren nodig voor de ontwikkeling van hun hersenen. Jonge honden krijgen hun eerste puppyvoer als ze nog moedermelk drinken en raken zo langzaam gewend aan vast voedsel. Daarom is het belangrijk dat het voedsel licht verteerbaar is.

Uit diverse tests van hondenvoer voor puppy’s is gebleken dat onder meer het droogvoer Wild Duck Puppy van Wolfsblut aan de centrale criteria voldoet. Het geeft veel energie en is goed voor de maagjes van de kleine hondjes. Merken als Happy Gold en SELECT GOLD hebben ook een breed assortiment producten voor puppy’s van verschillende rassen.

Aanbevolen halfvochtig hondenvoer

Wanneer je op zoek bent naar de juiste voeding, zul je ook halfvochtige hondenvoeding tegenkomen. Dit wordt ook wel “zacht hondenvoer” genoemd. Het heeft een hoger restvochtgehalte dan normaal droogvoer en wordt als zeer licht verteerbaar beschouwd. In vergelijkende tests waren bijvoorbeeld de merken Bosch en Wildes Land Soft overtuigend. Beide fabrikanten produceren graanvrije voeding.

Goed om te weten: In tegenstelling tot hun voorouders – de wolven – kunnen onze honden zetmeel in de vorm van graan goed verdragen. In de loop van de domesticatie hebben onze kameraden een enzym ontwikkeld om zetmeel af te breken. Dit werd bewezen in een studie uit 2013 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Vooral voor oudere honden, bij wie belangrijke organen zoals de nieren of de lever niet meer volledig functioneren, kan hondenvoer met granen een uitkomst bieden. Het voorziet hen van energie en vezels.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen