Bouvier: de perfecte bewaker en waakhond

Geschiedenis

De Bouvier hond of Bouvier des Flandres is afkomstig uit Belgisch en Frans Vlaanderen en werd vroeger gebruikt als veedrijver of kar-hond. Daarom wordt dit hondenras ook wel de Vlaamse Koehond genoemd. Daarnaast is hij vaak ingezet als waak- en politiehond. Hij is ontstaan uit verschillende rassen, namelijk de Beauceron, Griffon en Briard en behoort tot de categorie herdershonden. Tijdens de Wereldoorlogen werd hij veelal ingezet als koerierhond en dit heeft vanwege de grote hoeveelheid dode honden bijna geleid tot de uitsterving van dit hondenras.

Uiterlijke kenmerken

De Bouvier grootte ligt tussen de 59 en 68 centimeter. Het Bouvier gewicht ligt tussen de 30 en 40 kilo en hij wordt zo'n 10 tot 12 jaar oud. De hond beschikt over een ruwharige, dubbele vacht en is vaak grijs/zwart gestroomd. De ogen zijn hoog aangezet en zeer beweeglijk.

Verder heeft deze hond een kort en gedrongen voorkomen en is de lichaamslengte ongeveer gelijk aan de schofthoogte. Koop je een pup uit een nest Bouvier pups? Houd er dan rekening mee dat je de hond consequent opvoedt.

Bouvier

Bouvier karakter

De Bouvier hond is actief en heeft veel lichaamsbeweging nodig. Daarnaast kenmerkt de hond zich door een eigenzinnig en zelfstandig karakter. Hij luistert goed als je consequent bent en kan prima overweg met andere huisdieren. Verder is hij zeer sociaal en vindt het heerlijk om deel uit te maken van het gezin.

Mens en dier

De Bouvier des Flandres is een kindvriendelijke hond en daarom uitermate geschikt om op te nemen in het gezin. Hij is zelfstandig en zal er alles aan doen om het gezin te beschermen waar hij woont. Wellicht is hij in eerste instantie wat onwennig naar vreemde mensen, maar hij zal nooit zomaar uitvallen.

Gezondheid en voeding

Bouvier des Flandres honden hebben voldoende beweging nodig en functioneren uitstekend op droge brokken. Zie erop toe dat je regelmatig met de hond op stap gaat zodat hij zijn energie maximaal kwijt kan.

Hygiëne

Dit type hond vraagt om een goede vachtverzorging. Borstel hem minimaal eenmaal per week en ga twee tot drie keer per jaar naar de trimsalon. Ook het gebit vraagt structureel onderhoud en verzorging. Geef hem daarom lekkernijen die goed zijn voor de gebitskwaliteit en bezoek minimaal een keer per jaar de dierenarts.