Boxer: de stoere en sportieve hond

Geschiedenis

De Boxer-hond is een loyaal en intelligent hondenras en werd voornamelijk gefokt als stierenvechter en beschermhond. Hij stamt af van de uitgestorven bullenbeisser-rassen en werd vooral in de 19e eeuw gefokt in Duitsland. Deze soort hond vindt het heerlijk om bezig te zijn en geniet er daarom van om veel in jouw aanwezigheid te vertoeven.

Uiterlijke kenmerken

De Boxer grootte is bij een reu 60 centimeter en bij een teef 55 centimeter. Het Boxer gewicht ligt bij een reu tussen de 30 en 36 kilo en bij een teef ligt het gewicht tussen de 22 en 29 kilo. De Boxer hond behoort tot de grootste hondenrassen en hij wordt tussen de 8 en 10 jaar oud.

Wat opvalt aan dit hondenras is natuurlijk de aparte vierkante kop en de stompe neus. De staart wordt altijd hoog gedragen. De korte vacht heeft een roodbruine kleur, gestroomd, met of zonder witte vlekken en zwart masker. Bovendien vouwen de oren van nature om.

Karaktertrekken

Het Boxer karakter is intelligent, energiek en speels. Bovendien is hij waaks en zal hij er alles aan doen om zijn baasje te beschermen. Het is een sociaal dier, maar hij verdient voldoende zorg en aandacht. Als je de Boxer hond goed opvoedt, dan beleef je er beslist veel plezier aan. Houd er rekening mee dat deze hondensoort niet graag alleen is.

Mens en dier

Dankzij het karakter van de Boxer, doet hij het uitstekend met kinderen. Wel is het verstandig om een kind niet alleen te laten met dit hondenras. Bovendien kan hij ook uitvallen als hij alleen is met een andere hond of kat. Laat de hond daarom niet onbeheerd loslopen. Voor een goede socialisatie is het belangrijk om Boxer pups vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan kinderen en andere dieren.

Gezondheid en voeding

Net als bij iedere hond investeer je tijd, geld en energie in goede voeding voor je viervoeter. Bij een allergie of een te dikke hond kies je voor gebalanceerd voer, eventueel op advies van een dierenarts.

Hygiëne

Dit hondenras heeft een korte vacht, maar kan wel slecht tegen warm weer. In de zomer is het belangrijk om oververhitting tegen te gaan en in de winter bescherm je ze vanwege hun korte vacht tegen de kou. Borstel ze daarom regelmatig met een rubberen handschoen of rosborstel. Besteed ook tijd aan het gebit van je hond door ieder jaar langs te gaan bij de dierenarts.