Bull Terrier: vriendelijke gezelschapshond met een speels karakter

Geschiedenis

De Bull Terriër behoort tot een van de oudste hondenrassen in Engeland (1860) en werd voorheen ingezet om te vechten met honden en andere dieren. Pas sinds eind van de negentiende eeuw wordt de Bull Terriër gefokt als gezelschapshond. De Bull Terriër is een kruising tussen een buldog en diverse andere kleine honden.

Uiterlijke kenmerken

De Bull Terriër is een krachtige gespierde hond en wordt daarom ook wel de 'gladiator' onder de honden genoemd. Hij heeft een brede borst, maar wat vooral opvalt is zijn eivormige hoofd. Verder heeft hij donkere ogen en kleine dunne oren.

De Bull Terriër is er in verschillende kleuren: wit, waarbij zwarte vlekken op de kop zijn toegestaan en gekleurd. Bij een gekleurde Bull Terriër moet de hoofdkleur bestaan uit zwart, brindle, roodbruin, fawn of black-and-tan.

Er is verschil tussen het Bull Terrier gewicht van een mannetje en een vrouwtje. Een gezond mannetje weegt 22 kilo waarbij de Bull Terrier grootte uitkomt op 38 centimeter. Een vrouwtje weegt 16 kilo en is ongeveer 30 centimeter groot. Het hondenras bereikt een gemiddelde leeftijd van tien jaar, maar kan dankzij gezonde voeding en voldoende beweging ook dertien jaar worden.

Breng je een bezoek aan een nestje Bull Terrier pups? Let dan op bovengenoemde fokeisen en houd er rekening mee dat je kiest voor een actieve en speelse hond.

Bull Terrier karakter

De Bull Terriër is een sociale en actieve hond. Dit betekent dat de hond veel beweging nodig heeft. Hij heeft een zacht karakter en is een echte allemansvriend. Wel vindt de hond het lastig om alleen te zijn. Ten slotte heeft de Bull Terriër een waakzaam karakter en is hij erg gehecht aan zijn eigen omgeving.

Mens en dier

Dit hondenras doet het over het algemeen goed met kinderen, maar wel is een goede socialisatie belangrijk. Verder doet de Bull Terriër het meestal prima met andere honden, maar ook hierin is een goede socialisatie relevant. Een niet-gecastreerde Bull Terriër kan namelijk soms lelijk uitvallen tegen andere reutjes.

Gezondheid en voeding

Voor een Bull Terriër is het belangrijk om voldoende te bewegen. Daarnaast is het voor jou als baasje noodzakelijk om tijd en aandacht te besteden aan gezonde voeding. Dit komt ten goede aan zijn gewicht, vitale organen en spijsvertering. Geef je hond daarom voeding die is afgestemd op zijn leeftijd, gewicht en grootte.

Hygiëne

De Bull Terrier hond heeft een kortharige vacht die slechts weinig verzorging nodig heeft. Hij verhaart tweemaal per jaar en het is zeker niet onverstandig om hem tijdens de warme zomer in te smeren met zonnebrandcrème.