Toller: gedreven jager uit Canada

Geschiedenis

De Toller hond is afkomstig van het Canadese schiereiland Nova Scotia. Het ras is ontstaan aan het begin van de 19de eeuw en bestaat uit een mengeling van Micmac Indische honden, Golden en Labrador Retrievers, Chesapeake Bay en Flat-Coated Retrievers, de Cocker Spaniel, een Ierse Setter en de Collie. De hond is oorspronkelijk gefokt om watervogels te lokken en op te halen en is daarom gek op zwemmen.

Uiterlijke kenmerken

De Toller grootte ligt tussen de 45 en 51 centimeter en het Toller gewicht varieert van 17 tot 23 kilo. Een reutje is vaak zwaarder in gewicht dan een teefje.

De vachtkleur bestaat uit een mix tussen rood en oranje. Een witachtige kleur vind je voornamelijk op het puntje van de staart, de borst en voeten. Ook de bles is vaak wit. De gespierde hond een dubbele vacht en dit komt vooral goed van pas bij een sportieve zwempartij.

Toller

Toller karakter

Het Toller karakter is eigenzinnig, maar ook intelligent en geduldig. De hond is met een goede opvoeding uitstekend te trainen. Hij is vasthoudend en bovendien een kundige zwemmer. Het is een actieve hond die veel beweging en activiteit nodig heeft. Besteed je hier onvoldoende aandacht aan, dan slaat de verveling snel toe. Houd er daarnaast rekening mee dat de hond het liefst alles doet op zijn eigen manier.

Mens en dier

Tollers zijn liefdevol en speels, zowel naar hun baasje als naar kinderen. Het is een hond die het prettig vindt om in goed gezelschap te verkeren. Hij stelt zich aanhankelijk op, maar heeft daarnaast ook een eigen willetje. Let hier op als je een nestje Tollerpups bezoekt. Tot slot kan de hond ook goed met soortgenoten overweg.

Gezondheid en voeding

Voor de gezondheid van je hond is goede voeding essentieel. Koop daarom voer dat is afgestemd op zijn leeftijd en grootte. Je kunt je hierin laten adviseren door iemand die hondenvoer verkoopt. Zorg verder voor voldoende beweging en voorkom op die manier obesitas bij je hond.