6 tips om je kat af te koelen bij warm weer

Als de temperaturen stijgen, krijgen ook katten last van de hitte. Met deze tips hou je je kat koel en voorkom je oververhitting.

Je kat afkoelen: katten en hitte

Je vroeg het je misschien zelf al eens af: kunnen katten zweten? Het antwoord is: nauwelijks. Je kleine tijger raakt overtollige hitte vooral via de onderkant van zijn pootjes kwijt. Net daarom is het zo belangrijk om je kat bij warm weer koel te houden en oververhitting te voorkomen

Je kat afkoelen: symptomen van oververhitting

Oververhitting bij katten is zeldzaam, maar komt wel voor. Hou je kat goed in het oog en neem meteen contact op met je dierenarts als je de volgende signalen opmerkt:

 • lusteloos of juist erg onrustig gedrag
 • braken en/of diarree
 • kwijlen
 • koorts (voor een kat is een normale lichaamstemperatuur 38 à 39 graden)
 • hijgen.

Dierenarts gebeld? Koel je kleine vriend alvast af met lauwe handdoeken en bied kleine beetje fris water aan.

Je kat afkoelen op een hete zomerdag: 6 tips

1. Voorzie voldoende drinkwater

Zorg ervoor dat je kat voldoende plekjes heeft waar hij kan drinken.

 • Serveer fris, maar geen ijskoud water en ververs het regelmatig.
 • Zorg dat je besnorde vriend zowel binnen als buiten toegang heeft tot vers drinkwater.
 • Overweeg een drinkfontein voor je kat om water drinken extra aantrekkelijk te maken. Doordat het water altijd in beweging is, bevat het voldoende zuurstof en blijft het schoon.
 • Stop een paar ijsblokjes in het drinkbakje van je kat om het water fris te houden. Check wel of het ijs je poes niet afschrikt.

2. Hou de pootjes van je kat koel

Voorzie een bak met een laagje water en doe er wat waterbestendige kattenspeeltjes in. Je kat koelt gemakkelijker af doordat zijn pootjes koel blijven én hij heeft de tijd van zijn leven. Win-win.

3. Overweeg een koelmat voor je kat

Koelmatten bestaan niet alleen voor honden. Ook voor je kat kan een koelmat extra verkoeling brengen. Veel hangt natuurlijk af van je besnorde vriend: sommige poezen verwelkomen de extra koelte, anderen liggen liever op een frisse tegelvloer.

4. Voorzie voldoende koele plekjes

 • Hou je huis zo koel mogelijk, maar wees voorzichtig als je een kantelraam openzet: je kleine avonturier kan er gemakkelijk in vastgeklemd raken. Steek daarom een opgerolde handdoek tussen je kantelraam, of gebruik een beschermrekje.
 • Gebruik een ventilator om je kat wat af te koelen. Ook hier geldt: sommige poezen zijn er dol op, andere zien het ding als hun nieuwe aartsvijand.
 • Ga na of je kat zich niet verstopte in ruimtes die je afsluit.

5. Gebruik zonnecrème voor katten

Heeft je kleine tijger een dunne of lichte vacht? Smeer probleemzones zoals de puntjes van zijn oren, zijn neus en buik dan in met zonnecrème die geschikt is voor katten. Gebruik nooit zonnecrème die bedoeld is voor mensen, want die kan schadelijk zijn voor je poes.

6. Vermijd autoritten bij warm weer

Ook voor katten wordt een warme auto snel té warm. Laat je huistijger daarom nooit achter in een warme auto – zelfs al is het maar voor even. Neem je je dier toch mee? Zorg er dan voor dat het fris genoeg is in de auto, en geef je kat genoeg mogelijkheden om af te koelen.

Je kat afkoelen: stel je vraag aan onze experten

Koelmatten, drinkfonteinen, enzovoort. Er zijn verschillende manieren om je kat af te koelen. Raak je er niet uit? Stel je vraag dan aan onze Maxi Zoo-medewerkers: zij zijn opgeleid om je professioneel advies te geven.