Een vacht in topconditie!

Een gezonde, glanzende vacht is niet alleen mooi om naar te kijken en leuk om te aaien, maar ook erg belangrijk voor het welzijn van je allerliefste viervoeter. Ze beschermt je hond of kat immers tegen weer, wind en andere invloeden van buitenaf.

Een goede vachtverzorging is daarom een absolute must. Wat je precies moet doen en hoe vaak hangt af van dier tot dier. Wij zetten alvast een paar aandachtspunten voor jou op een rijtje voor een goede vachtverzorging van je hond of kat.

  • In de ruiperiode, wanneer de zomervacht plaats maakt voor de wintervacht of omgekeerd, kan je hond of kat best wat hulp van zijn allerliefste baasje gebruiken. Regelmatig kammen met een speciale kam helpt om losse haren te verwijderen en vermindert haaruitval. Ook je interieur zal je daar dankbaar voor zijn! Een revolutionaire kam zoals de Furminator verzorgt de ondervacht zonder het dekhaar te beschadigen. Zo ziet de vacht er steeds fris en glanzend uit.
  • Ook wanneer je huisdier een dagje ouder wordt, is een helpende hand meer dan welkom. De huid wordt minder elastisch en heeft makkelijker de neiging om roos te vormen. Omdat je huisdier wat minder lenig wordt, kan het bovendien ook moeilijker zijn om elk plekje goed te wassen en verzorgen.
  • Een gezellig verzorgingsmomentje draagt bij tot een betere band tussen baasje en huisdier. Sommige dieren houden ervan om geborsteld te worden, anderen kunnen dan weer wat aanmoediging gebruiken, zeker in het begin. Start met een aantal korte borstelbeurten en bouw de tijd langzaam op. Het kan ook een goed idee zijn om een lekkere snack in de buurt te hebben als beloning. Al doet een extra knuffel ook wonderen!
  • Voeding speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een mooie, gezonde vacht. Haar bestaat immers voor een groot deel uit eiwitten. Door te kiezen voor kwalitatieve voeding die rijk is aan eiwitten, vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren, krijgen de vacht en de huid van je lieveling een stevige boost. Je dierenarts kan je helpen bij het kiezen van de juiste voeding voor je hond of kat. Sommige katten, zoals de Chinchilla kat, hebben meer vachtverzorging nodig.