Vlooien en teken – Kleine beestjes, grote hinder

Vlooien en teken zijn uitwendige parasieten die zowel bij honden als katten vaak voorkomen en heel wat hinder kunnen veroorzaken. Jeuk en irritaties zijn de meest gekende gevolgen, maar vlooien en teken kunnen ook een gevaar zijn voor de gezondheid van zowel huisdier als baasje. De meeste problemen kunnen gelukkig makkelijk voorkomen worden. Met een goede hygiëne en preventieve maatregelen kom je al een heel eind. Controleer je huisdier ook regelmatig, zo kan je indien nodig tijdig ingrijpen.

Mijn huisdier heeft vlooien, wat nu?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende insecten die dankzij hun lange achterpoten makkelijk van het ene dier op het andere springen. Omdat onze woningen in de winter goed verwarmd zijn, kunnen ze het hele jaar voorkomen.

Symptomen en gevaren

Vlooien hechten zich vast in de vacht, bijten in de huid en zuigen bloed waarmee ze zich voeden. Omdat ze al na 24 tot 36 uur eitjes beginnen leggen, zo’n 50 per dag, verspreiden de vlooieneieren, -larven en –poppen zich al gauw over het hele huis. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen en een vlooienplaag, waarbij ook baasjes vaak flinke beten oplopen, te voorkomen.

De beten van vlooien veroorzaken jeuk bij huisdieren. Sommige honden en katten hebben bovendien een vlooienallergie. Ze reageren allergisch op het speeksel van de vlo waardoor ze hardnekkige jeuk ervaren en ook huidontstekingen kunnen oplopen. Daarnaast kunnen vlooien infecties overdragen, zoals de lintworm bij de hond en kat en de kattenkrabziekte bij de mens.

Behandeling en bestrijding

Met een goede preventie zoals pipetjes en vlooienhalsbandjes kan je je huisdier beschermen. Respecteer de handleiding en pas de behandelingen consequent toe. Stel je toch vlooien vast bij je huisdier, dan kan je deze bestrijden met spot on producten, een shampoo of vlooienpoeder (verkrijgbaar bij Maxi Zoo). Geef je huis vervolgens een grondige stofzuigbeurt en behandel de plekjes waar je hond of kat vertoeft met tapijtspray of omgevingsspray van Beaphar. Was tenslotte ook dekens en kussens op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Teken bij onze huisdieren

Ook teken zijn zowel voor dieren als mensen een potentieel gevaar. Deze kleine, spinachtige parasieten vind je in de vrije natuur, maar ze houden zich ook schuil in hoog gras. Wanneer een viervoeter passeert, hechten ze zich vast in de vacht en zuigen ze zijn bloed.

Symptomen en gevaren

Een bloedzuigende teek zorgt in de eerste plaats voor jeuk en irritatie maar ook ontstekingen komen vaak voor. Het grootste risico zijn echter de ziekteverwekkers die teken verspreiden. De ziekte van Lyme (tekenziekte) is bij ons de meest gekende, maar ook babesiose (tekenkoorts) vormt een gevaar.

Wanneer een teek langer dan 24 uur op de huid van een dier of mens aanwezig is, kan de tekenziekte worden overgedragen. Gelukkig leidt niet elk contact met een teek tot een infectie en niet elke infectie tot een ernstige ziekte. Toch is het erg belangrijk om teken snel te verwijderen en zo een besmetting te voorkomen. Controleer de vacht dus dagelijks, zeker in de zomer wanneer huisdieren vaker buiten vertoeven of na een wandeling in de natuur.

Behandeling en bestrijding

Preventief worden vaak dezelfde producten gebruikt als voor de behandeling en preventie tegen vlooien. Tref je tijdens een controle toch een teek aan, dan kan je die makkelijk verwijderen met een speciale tekentang. Maak een draaiende beweging zonder te trekken en de teek laat vanzelf los. Opgelet: Gebruik hoe dan ook geen verdovingsmiddel want hierdoor raakt de teek bedwelmd en zal hij de inhoud van zijn maag in de wonde injecteren, wat kan leiden tot infecties.

Productadvies nodig op maat van je huisdier? Bezoek je Maxi Zoo winkel en vraag raad aan onze medewerkers.