Zo kies je de beste kattenbakvulling

Zo kies je de beste kattenbakvulling voor je poes

Als je al een tijdje een spinnende huistijger hebt ronddartelen, dan weet je dat de juiste kattenbakvulling een wereld van verschil maakt. Er zijn ondertussen haast meer soorten vulling op de markt dan je op de voetkussentjes van je kat kunt tellen. Kattenkorrels, kattengrit, composteerbare kattenbakvulling, ... In deze blog lees je wat de beste keuze is voor jouw lieverd.

De beste kattenbakvulling: klontvormend of niet-klontvormend?

Kattenbakvulling valt ruwweg in 2 grote groepen onder te verdelen:

  • Klontvormende kattenbakvulling: vormt geurige kattencadeautjes snel om tot klonten die je goed ziet liggen in het kattentoilet, en gemakkelijk weghaalt met een speciaal schepje. Dagelijks de kattenbak schoonmaken is een must.
  • Niet-klontvormende kattenbakvulling: neemt snel grote hoeveelheden vocht en vieze geurtjes op. Door het hoge absorptievermogen kun je de kattenbak schoonmaken uitzonderlijk eens een dagje overslaan. De vulling vervang je doorgaans volledig.

Let op: kittens vinden het soms leuk om van hun kattenbakvulling te snoepen. De beste kattenbakvulling voor je jonge avonturier is dus altijd de versie die geen klonters vormt.

De beste kattenbakvulling kiezen: plantaardige of minerale basis?

Tijdens je zoektocht naar de beste kattenbakvulling is er nog een belangrijk onderscheid: van welk soort materiaal is de vulling gemaakt? Ook hier zijn er 2 groepen:

  • kattenbakvulling op basis van plantaardige vezels
  • kattenbakvulling op basis van mineralen (ook wel kattengrind of kattengrit)

Op jacht naar de beste kattenbakvulling: plantaardige basis

De bekendste plantaardige kattenbakvulling is die op basis van houtkorrels. Die natuurlijke vulling neemt de urine van je kat goed op, en vormt geen klonten.

Korrels die gebruikt zijn worden zacht, en vallen bijna uit elkaar. Je ziet dus duidelijk welke je eruit moet scheppen.

Let op: gooi gebruikte houtkorrels nooit op je composthoop, ook al zijn ze 100% plantaardig. De reden? In de ontlasting van je kat verschuilen zich soms schadelijke ziekteverwekkers.

Op zoek naar de beste kattenbakvulling: kattengrind op basis van mineralen

Dit zijn de bekendste soorten kattengrind op basis van mineralen:

  • klei: neemt veel vocht en een groot deel van de geur op. In klontvormende en niet-klontvormende variant verkrijgbaar.
  • silica: kattenbakvulling met witte, sterk absorberende kattenkorrels die geel kleuren als hun werk erop zit. Silicakorrels zijn ook goed in het opnemen van geurtjes.

De beste kattenbakvulling voor een appartement of huis

Ook de plek waar je woont, heeft invloed op wat voor jou de beste kattenbakvulling is. Is je huidige stek bijvoorbeeld een appartement? Dan wordt (geur)absorptie erg belangrijk, omdat je minder ruimte hebt en je kat misschien niet naar buiten kan.

De beste kattenbakvulling? Luister naar je kat

Wat de aanbevelingen ook zijn: uiteindelijk kiest je kat wat hij het prettigst vindt in zijn kattentoilet. Sommige huistijgers zijn erg kieskeurig, gevoelig aan bepaalde geuren, of hebben liever een zachte ondergrond onder hun pootjes.

Hou je kat dus goed in het oog als hij in het kleinste kamertje verdwijnt. Ben je niet helemaal zeker? Maak dan een tripje naar je dichtstbijzijnde Maxi Zoo: onze medewerkers zijn opgeleid om je snel op weg te helpen in je speurtocht naar de beste kattenbakvulling.

Meer over dit onderwerp

Meer lezen over de juiste kattenbakvulling? In deze blog ontdek je wat er nog belangrijk is als je kattenbakvulling koopt.