Drinkfontein voor je kat of beter een waterbak?

Als je je kleine tijger gezond wilt houden, is het belangrijk dat hij voldoende drinkt. En laat dat nu net het probleem zijn bij veel katten. Is een drinkfontein voor katten de oplossing? Of hou je het beter bij een gewone drinkbak? We zetten alle voordelen voor je op een rij.

Hoeveel water drinkt een kat?

Wist je dat je kat voor 80% uit water bestaat? Dat vocht is broodnodig om alle processen in zijn lijf op rolletjes te laten lopen. Gek genoeg:

 • halen katten van nature het meeste vocht uit hun eten. Dat lukt: een muis bestaat tot wel 70% uit vocht.
 • hebben ze niet snel dorst
 • drinken ze niet veel.

Die eigenschappen erfden ze van hun besnorde voorouders, die in kurkdroge woestijnomgevingen op pad gingen.

Staat je kat op droogvoer? Dan krijgt hij misschien niet genoeg vocht binnen. Hij maakt daardoor meer kans op gezondheidsproblemen. Met een drinkfontein kun je je lieverd aanmoedigen om meer te drinken.

Drinkfontein om je kat meer te laten drinken

Vermoed je dat je spinmachine niet genoeg water binnenkrijgt? En laat hij alle 9 zorgvuldig uitgestalde drinkbakjes in je huis links liggen? Probeer dan eens een kattenfontein uit.

Het stromende water moedigt je kat aan om meer te drinken en biedt nog andere voordelen:

 • Het geluid en de beweging van het water maken een likje drinken interessanter, zeker voor speelse nieuwsgierigaards.De stroming maakt het gemakkelijker om in te schatten hoe hoog het waterniveau is: zo hoeft je deugniet zijn snorharen of neusje niet nat te maken.
 • De stroming maakt het gemakkelijker om in te schatten hoe hoog het waterniveau is: zo hoeft je deugniet zijn snorharen of neusje niet nat te maken.
 • De stroming houdt het water schoon, voegt zuurstof toe, verwijdert geurtjes en houdt het koel. Je hoeft het dus niet om de haverklap te verversen.
 • Drinkplaatsen zoals een wasbak, toiletpotten en badkuipen worden een pak minder interessant.
 • Het verdampte water van je kattenfontein bevochtigt droge radiatorlucht.Waterbak of drinkfontein voor je kat? Voor- en nadelen

Waterbak of drinkfontein voor je kat? Voor- en nadelen

Een drinkfontein heeft heel wat voordelen. Anders dan een waterbakje is de kans klein dat je poes het klaterende water links laat liggen. Toch zijn er een paar punten waarop een drinkbak beter scoort:

 • Makkelijker proper te maken: een waterbak maak je vaker, maar gemakkelijker schoon. Bij een kattenfontein kan dat soms wat langer duren.
 • Drinkbakken kun je eender waar neerzetten. Kattenfonteinen zet je meestal in de buurt van een stopcontact, hoewel er ook modellen zijn op batterijen.
 • Drinkfonteinen voor katten zijn er in elke prijsklasse, maar waterbakken zijn doorgaans goedkoper: je kunt er meer van kopen en ze verspreiden over je huis, zodat je kat altijd de kans heeft om te drinken – als hij wil.

Drinkbak of drinkfontein voor je kat? Ons advies

Drinkbakken en drinkfonteinen hebben elk hun voordelen. Vermoed je dat je kat niet genoeg drinkt, en laat hij zijn waterbak links liggen? Dan is een drinkfontein voor je kat het overwegen waard.

In de rest van je huis kun je dan altijd nog drinkbakjes verspreiden, zodat je besnorde vriend op elk moment zijn dorst kan lessen. Ook door over te schakelen op natvoer en dat nog aan te lengen met water, kun je de vochtopname van je maatje optimaliseren.

Advies nodig over een kattenfontein? Onze medewerkers staan voor je klaar

Kattenfonteinen zijn er in vele soorten en maten, en voor elk budget. Vind je het moeilijk om uit te zoeken wat de beste drinkfontein is voor je kat? Spreek 1 van onze medewerkers aan: die zijn grondig opgeleid en hebben een antwoord op al je vragen.