Wat katten graag eten in het wild

Katten eten voornamelijk dierlijk voedsel. De brokken of het natvoer dat jij ze iedere dag geeft, zit boordevol vlees. In de natuur moeten katten zelf op zoek naar hun eten. Wilde katten eten ook vlees en doen dit op een bijzondere manier. Zo zijn het geen jagers, maar ze doen er wel alles aan om hun prooi in een hinderlaag te lokken. Op het juiste moment slaan ze toe en doden ze hun prooi. Wilde katten zijn dus vleeseters, maar wat eten ze dan zoal en wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat jouw huistijgers voldoende vlees binnenkrijgen? Lees onze tips!

Waarom verdiep je je in de natuurlijke behoeften van een kat?

Een kat is een echte carnivoor en eet dus graag vlees. Dit is een natuurlijke behoefte en daarom is het ook logisch dat een kat in het wild op zoek gaat naar vlees. Een kat heeft voornamelijk behoefte aan dierlijke eiwitten. Deze voedingsstoffen zitten vooral in spiervlees.

In het wild eet een kat hoofdzakelijk woelmuizen, konijnen, spitsmuizen en vogels. Het is je ongetwijfeld weleens opgevallen dat ook huiskatten het fantastisch vinden om op muizen en vogels te jagen. Dit is een natuurlijke drang en kun je daarom ook niet afleren.

Hoe pas je dit toe op je eigen kat?

In de Benelux is de wilde kat vrijwel verdwenen, maar hij is na 2006 nog wel enkele keren gesignaleerd in Limburg.

Een wilde kat is schuw en wijkt daarin af van de gewone huis-tuin-en-keuken kat. Toch is er iets niet verdwenen bij de huiskat en dat is behoefte aan dierlijke eiwitten. Dat is logisch, want katten zijn echte jagers en hebben behoefte aan vlees.

Tegenwoordig zit vlees verwerkt in vrijwel alle commerciële aanbieders van kattenvoer. Wel heb je ongetwijfeld weleens gemerkt dat de kat een kritische eter is. Hij vindt niet alles even lekker. Daarom mag je best variëren qua eten om erachter te komen wat je kat graag eet.

Tips om je kat tevreden te houden

Natuurlijk zie jij je huis-tuin-en-keukenkat graag tevreden. Om die reden gun je hem het beste als het aankomt op voeding. Wat kun je hieraan doen?

- Geef katten brokken of natvoer waarin zowel vlees als eiwitten zijn verwerkt. Dit heeft hij nodig om gezond te blijven.

- Zorg dat een binnen- of buitenkat ook altijd voldoende water tot zijn beschikking heeft.

- Af en toe mag je je kat ook verwennen met een speciaal kattensnoepje. Gebruik dit echter niet ter vervanging van zijn natuurlijke behoefte, namelijk, het eten van vlees.

- Stem de hoeveelheid voeding af op zowel de grootte als het gewicht van je kat.