Welke soort voeding mag een kat niet eten

De meeste kunnen veel eten en dus doet zich ook geen probleem voor als ze eens iets verkeerds eten. Naast brokjes en blikvoer krijgen katten ook regelmatig etensrestjes toegestopt. Toch mag je jouw huistijger niet zomaar alles geven, want ze kunnen er flink ziek van worden. Van sommige etenswaren kunnen ze zelfs zo ziek worden dat ze erdoor komen te overlijden. Welke voedingsmiddelen mag jij je kat beslist niet geven en wat doe je als je huistijger toch iets gegeten heeft dat gevaarlijk voor hem is? In deze tekst zullen we dieper ingaan op dit onderwerp.

Het belang van gezonde voeding voor katten

Gezonde voeding voor katten brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor goede ontlasting. Dit kan ook niet anders, want goede voeding draagt bij aan een spijsverteringstelsel dat optimaal werkt.

Met gezonde voeding weet je ook dat je kat de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om normaal te kunnen functioneren. Dit zie je terug aan de vacht, maar ook in hoe actief je kat is. Een actieve kat is over het algemeen zeer tevreden.

Er zijn gelukkig allerlei soorten en merken kattenvoer op de markt. Je hebt dus de keuze uit een veelzijdig aanbod kattenvoeding.

Hoe ben je er zeker van dat jouw kat gezonde voeding binnenkrijgt?

Wil je er zeker van zijn dat je kat voldoende gezond eten binnenkrijgt? Probeer dan het voer zoveel mogelijk af te stemmen op zijn ras, leeftijd en lichaamsbeweging. Voor ieder kattenras is er wel voeding verkrijgbaar in een dierenwinkel. Op die manier ontbreekt het je kat nergens aan.

Naast droog en nat voer wil je ook dat je kat voldoende drinkt. Daarom is het belangrijk altijd vers drinkwater neer te zetten. Dit doe je in een speciale drinkbak voor katten, maar tegenwoordig is ook de drinkfontein ongekend populair.

Tips voor een succesvolle aanpak

Houd jij je kat graag gezond en wil je dat hij lekker in zijn vel zit? Ga dan voor kwalitatief voer waar hij werkelijk baat bij heeft. Daarom geven we jou tot slot een aantal praktische tips:

- Bij een slechte vacht of veel verharen is het raadzaam om over te stappen op ander kattenvoer.

- Is de ontlasting dun, papperig of heeft het een rare kleur? Dit kan een teken zijn van slechte voeding.

- Je merkt vaak snel genoeg wanneer je kat minder in zijn vel zit. Hij gedraagt zich anders, trekt zich terug, komt niet naar je toe of vertoont ander opmerkelijk gedrag. Daarom is het van belangrijk om bij afwijkend gedrag altijd een dierenarts te bezoeken. Je kat wordt dan onderzocht en jij weet op die manier snel genoeg waar het probleem ligt en misschien is dat wel het merk of soort kattenvoeding.