fb-noscript
linkermenu

Halsband of harnas?

Baasjes verlaten het huis zelden zonder dat hun hond aan de leiband zit. Soms is het vervelend, soms verplicht, maar het is vooral verstandig, rekening houdend met de vele gevaren die gepaard gaan met het wegverkeer. Maar waar maken we de leiband aan vast? Aan een halsband of een harnas? 

De meeste hondeneigenaars kiezen voor een halsband. Met temperamentvolle honden die heel hard aan de leiband trekken, kan dit echter voor problemen zorgen: er wordt te veel druk uitgeoefend op de delicate nek en dit kan de gezondheid van de hond schaden. Veel baasjes denken onterecht dat de hond uit eigen beweging zal stoppen met trekken wanneer hij deze druk voelt. Gedragswetenschappers hebben echter ontdekt dat de hond eigenlijk probeert weg te lopen van de pijn en daardoor nog meer trekt. Daarom is het absoluut essentieel dat je hond wordt getraind om aan de leiband te lopen.

De juiste halsband

Er zijn enkele dingen waar je op moet letten wanneer je een halsband koopt. Brede halsbanden zijn bij voorkeur gemaakt uit zacht materiaal met een lichte sluiting. Deze bedekken een ruimer gebied rond de larynx en de luchtwegen, wat de druk enorm verlicht. De zogenaamde wurgkettingen of pinch halsbanden zijn niet geschikt omdat ze de larynx en luchtwegen afsluiten. Soms heeft de eigenaar geen keus en moet hij een halsband nemen, bijvoorbeeld wanneer de hond omwille van gezondheidsredenen geen harnas kan dragen omdat hij aan spondylose of een ziekte van de ruggengraat lijdt. Soms zal een hond ook geen harnas aanvaarden en is een halsband de enige keuze.

Het harnas

Het harnas wordt steeds populairder en is – zeker op fysiotherapeutisch vlak - een goed alternatief voor de halsband. Het bestaat uit een nekriem en een buikriem, die aan elkaar vastzitten met rug- en borstbanden. Wanneer de hond aan de leiband trekt, verplaatst het drukpunt zich van het gevoelige nekgebied naar de ribbenkast. Daarvoor moet het harnas wel goed passen. Het moet vervaardigd zijn uit een zachte stof en moet gemakkelijk aan te trekken zijn. De riemen mogen niet zo smal zijn dat ze in het lichaam snijden en de banden mogen niet verschuiven. Ruimte rond de oksels is belangrijk. De afstand tussen de voorste ledematen en de borst moet groot genoeg zijn zodat er niets kan schuren terwijl de hond loopt. Voor zeer jonge en vinnige honden, die veel aan de leiband lopen, moet gekozen worden voor een goed gevoerd harnas. Dit geldt ook voor sportieve honden, zeker als het baasje er graag mee gaat joggen.


Hoe laat je een puppy wennen aan een harnas of halsband?

Combineer het dragen van een harnas of halsband met iets wat ze leuk vinden. Wanneer je met je hond wil spelen, doe je hem eerst het harnas aan. Idealiter beloon je hem met wat voedsel na het spelen. Laat hem eten met de halsband om, maar doe hem onmiddellijk erna weer uit.

Klaar om een halsband of harnas te kiezen maar weet je niet zeker welke maat? Neem je huisdier gewoon mee naar de winkel! Bij een Maxi Zoo in jouw buurt helpen we je graag de juiste maat te vinden.