7 tips om je hond af te koelen bij hitte

7 tips om je hond af te koelen bij warm weer

Bij hoge temperaturen of een hittegolf krijgt je viervoeter het gemakkelijk te warm. Met deze tips geef je je hond extra verkoeling en voorkom je oververhitting.

Verkoeling voor je dier: is mijn hond oververhit?

Honden raken overtollige warmte kwijt door te hijgen. De andere hitte wordt zoveel mogelijk afgevoerd via hun buik en hun voetkussentjes.

Zie je de volgende symptomen bij je hond? Dan raakt hij waarschijnlijk oververhit:

  • hard hijgen
  • kwijlen of braken
  • lusteloosheid of onrustdonkere slijmvliezen
  • donkere slijmvliezen
  • lichaamstemperatuur boven de 39 graden.

Bel zo snel mogelijk je dierenarts en koel je hond af door lauw water over hem heen te laten stromen, een natte handdoek onder hem te leggen, en poten, buik, liezen en oksels af te koelen met fris water.

Je hond afkoelen bij warm weer: 7 tips

1. Voorzie fris water en voldoende koele plekjes

Zorg ervoor dat je dier altijd toegang heeft tot vers en koel drinkwater. Eventueel kun je een paar ijsblokjes in het water leggen om je hond extra af te koelen.

Geef je deugniet op elk moment van de dag toegang tot schaduwrijke, koele plekken: zowel binnen als buiten. Tip: een frisse tegelvloer helpt je hond gemakkelijker af te koelen in de zomer.

2. Geef je hond een koelmat of koelband

Met een cooling mat, koeldeken of koelmat geef je je hond een fris plekje om op te liggen. De meeste matten werken op basis van huidcontact: je hebt er dus geen diepvriezer of elektriciteit voor nodig.

Er bestaan ook andere accessoires die je hond helpen afkoelen: bijvoorbeeld een verkoelend vest, een koelband voor honden of een verkoelende bandana.

3. Plaats een hondenzwembad om je hond af te koelen

Ravotten in heerlijk fris water? Veel viervoeters doen niks liever, zeker op warme dagen. Hondenzwembaden zijn speciaal gemaakt voor enthousiaste miniwolven, en daardoor beter bestand tegen onhandige klauwen of scherpe tanden.

Droog je hond na zijn zwembeurt goed af: vocht tussen lange haren kan irriteren, en tussen korte haren vergroot het de kans op zonnebrand.

4. Smeer je viervoeter in met zonnecrème voor honden

Ook honden kunnen huidkanker krijgen. Bescherm je viervoeter tegen felle zonnestralen en smeer zijn snuit, de punten van zijn oren, en andere dunbehaarde plekjes in met een zonnecrème speciaal voor honden.

5. Laat je hond nooit achter in je auto

Vermijd autoritten zo veel mogelijk bij warm weer. Neem je je kameraad toch mee? Verkoel de ruimte dan eerst met airco of zet de ramen een stukje open.

Laat je hond nooit achter in je auto, zelfs al is het maar voor even. Je zou ervan schrikken hoe snel de temperatuur in je auto kan oplopen, en dat kan dodelijk zijn.

6. Ga op een koel moment wandelen

Vermijd inspanningen tijdens de dag, en ga vroeg in de ochtend of laat in de avond wandelen. Neem eventueel een drinkfles voor honden mee zodat je viervoeter onderweg kan drinken.

7. Pas op voor een hete ondergrond

Asfalt en andere bestrating worden erg heet bij hoge temperaturen. Daardoor kan je hond zijn voetkussentjes verbranden. Pijnlijk! Voel daarom met je hand aan de ondergrond waar je op loopt: is die voor jou al te warm? Dan zeker voor je hond.

Wil je de hondenpootjes van je lieverd extra beschermen tegen de hitte? Smeer ze dan in met een speciale pootbalsem voor honden.

Je hond afkoelen: stel je vraag aan onze experten

Koelmatten, koelbanden, een hondenzwembad, ... Er zijn verschillende manieren om je hond af te koelen. Raak je er niet uit? Stel je vraag dan aan onze Maxi Zoo-medewerkers: zij zijn opgeleid om je professioneel advies te geven.

Afbeeldingen