7 tips om je oude hond optimaal te verzorgen

7 tips om je oude hond alle comfort te geven

Ook al zal je hond altijd even schattig als een puppy blijven, toch wordt ook je beste vriend een jaartje ouder. Lees hieronder hoe je je golden oldie een comfortabele oude dag bezorgt, zodat jullie nog lang van elkaar kunnen genieten

Ouderdom bij honden: wanneer is mijn hond een senior?

Of je hond een senior is, hangt vooral af van zijn ras. Kleinere rassen leven doorgaans langer, en worden daarom pas op latere leeftijd als een oude hond beschouwd.

 • Kleinere honden (zoals een chihuahua of jack russell terriër): senior vanaf 11 à 12 jaar.
 • Middelgrote honden (zoals de labrador retriever of bordercollie): senior vanaf 8 à 10 jaar.
 • Grote honden (zoals een Duitse dog of een Berner sennen): senior vanaf 6 à 7 jaar

Hou vooral een oogje in het zeil voor ouderdomsverschijnselen bij je hond. Zijn die er nog niet, en dartelt je Duitse dog nog rond als een vrolijk veulen? Prima. Niet alleen het ras bepaalt wanneer je hond aan zijn gouden jaren begint. Ook zijn genen, omgeving, dieet, enzovoort spelen een rol.

Kwalen bij oude honden

Oudere honden worden mettertijd minder mobiel, en zien of horen soms minder goed. Ook hun gewrichten kunnen vaak wat strammer worden, en sommige oude rakkers krijgen last van ouderdomskwalen zoals artrose.

Ga daarom minstens 2 keer per jaar met je viervoeten langs bij de dierenarts, en gebruik de tips hieronder om het leven van je golden oldie gemakkelijker te maken.

Tips je oude hond in de watten te leggen

1. Maak je huis en auto gemakkelijker toegankelijk

Als je hond al wat ouder wordt, is het logisch dat hij niet meer holderdebolder de trap afloopt. Ook als hij minder goed ziet is het een prima idee om je huis seniorproof te maken:

 • Leg antislipmatten op gladde oppervlakken zodat je sloeber niet bang hoeft te zijn om onderuit te gaan.
 • Gebruik een draagbare helling (ramp) om trappenlopen gemakkelijker te maken voor je buddy. Zo’n helling kun je ook gebruiken om hem vlotter in en uit je auto te krijgen.

Tip: neem eerst wat afmetingen op om te vermijden dat je hulpmiddel te steil wordt voor je kwispelende maatje.

 • Gebruik een autoharnas om ervoor te zorgen dat je woef wat steviger blijft zitten tijdens een autoritje.

2. Geef je senior voldoende lichaamsbeweging

Met een oude hond hoef je geen marathon te lopen. Toch betekent dat niet dat je senior helemaal geen beweging nodig heeft. De juiste portie houdt zijn spieren soepel, wakkert zijn eetlust aan, voorkomt verveling en gaat overgewicht tegen.

Trek er dus regelmatig op uit, maar hou rekening met wat je hond kan:

 • Bouw zachtjesaan op.
 • Zorg voor voldoende rustpauzes.
 • Kijk uit voor tekenen van ongemak of vermoeidheid.

3. Bescherm oude honden tegen hitte en koude

Je Alaskan Malamute vertrok vroeger misschien geen spier als hij door de sneeuw dartelde, maar op oudere honden kan erg koud of warm weer wel degelijk een impact hebben.

 • Bescherm de pootjes van je lieverd tegen koud winterweer met speciale hondenschoentjes en verwen ze met een zachte pootbalsem.
 • Neem je voorzorgen bij warm weer: verkoel je woef met een koelmat, koelvest of hondenzwembadje. Andere tips om je viervoeter koel te houden vind je hier.

4. Overweeg hondenluiers bij incontinentie

Lukt het je oude rakker niet om zijn plasjes op te houden, of plast je hond vaker binnen? Geef hem voldoende mogelijkheid om buiten zijn behoefte te doen en overweeg eventueel trainingsmatjes om onvoorziene plasjes binnen op te vangen. Soms kunnen hondenluiers – speciale broekjes om de urine op te vangen – een hulp zijn.

5. Maak het je seniorhond extra comfortabel

Oude honden hebben vaker last van stramme gewrichten en andere pijntjes. Geef je trouwe vriend wat extra comfort met een extra dik, ondersteunend kussen om zacht op te slapen en te dutten. Zorg er wel voor dat het kussen stevig genoeg is – anders wordt opstaan een hele klus.

Een orthopedisch hondenkussen met memory foam is ideaal voor je oldie: het materiaal past zich naadloos aan het lichaam van je sloeber aan.

6. Geef je oude hond regelmatig een verwenbeurt

De vacht van oudere honden is vaak minder glanzend en broos. Besteed daarom extra veel aandacht aan een goede borstelbeurt om pijnlijke klitten te vermijden, en gebruik een zachte, neutrale hondenshampoo.

Tip: voel tijdens het kammen met je handen over het hele lichaam van je lieverd, zodat je nieuwe knobbeltjes en bobbeltjes snel opmerkt.

Verlies ook de klauwtjes van je oldie niet uit het oog. Vroeger hoefde je de nagels van je hond misschien niet bij te knippen. Maar als je sloeber minder beweegt, slijten zijn nagels soms niet snel genoeg af. Belangrijk om in het oog te houden, want pijnlijke hondennagels zijn een extra obstakel om in beweging te komen.

7. Kies de juiste voeding voor je oudere hond

Naarmate honden ouder worden, hebben ze meer of minder behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, verteren ze minder gemakkelijk, en lopen ze meer kans op overgewicht.

Aangepast voer voor oudere honden is gemakkelijker verteerbaar, bevat minder calorieën, en zorgt er tegelijk voor dat je lieverd alles opsmikkelt wat hij nodig heeft.

In dit artikel lees je meer over het geschikte voer in elke levensfase van je dier.

Seniorvoer combineren met supplementen?

Hou goed in de gaten hoe je hond zich voelt bij zijn aangepaste voer. Soms lopen oude honden net meer kans op ondergewicht en hebben ze andere voeding nodig.

Overleg daarom altijd met je dierenarts, en vraag ook eens na of supplementen je hond soelaas kunnen bieden.

Oude hond? Nog lang niet afgeschreven!

Het kan moeilijk zijn om te zien dat je trouwe maatje niet meer alles kan. Vergeet niet dat jullie samen nog mooie jaren voor de boeg hebben. Leef in het nu, geef je lieverd alle aandacht die hij nodig heeft en geniet intens van elk moment met je vriend voor het leven.