Je hond of kat helpen afvallen?

4 tips om je hond of kat te helpen afvallen bij overgewicht

Net als mensen maken ook je hond of kat kans om te dik te worden. Dat overgewicht is slecht voor hun gezondheid, en de enige die hen kan helpen om gezonder te worden ben jij. Gelukkig hoef je je sloeber of huistijger niet op een crashdieet te zetten. Met de tips in dit artikel help je je dier om op een gezonde manier wat kilootjes kwijt te raken.

Is mijn hond of kat te zwaar?

Wanneer heeft een hond of kat overgewicht?

Het ideale gewicht van je kat of hond hangt onder andere af van zijn ras, grootte en de levensfase waarin hij zich bevindt. De volgende kenmerken kunnen betekenen dat je dier een paar kilootjes te veel meesleurt:

• De buik van je hond of kat is even breed als of breder dan de ribbenkast van je dier: er is geen taille van bovenaf zichtbaar.

• Als je zachtjes met je handen langs de ribben gaat, voel je ze niet of nauwelijks. Let op: ribben die duidelijk voel- of zichtbaar zijn, wijzen meestal op ondergewicht.

Overgewicht herkennen aan gedrag

Vertoont je hond of kat 1 of meerdere van deze symptomen? Dan is je lieverd mogelijk te zwaar.

Je dier:

hijgt sneller bij een inspanning en/of stapt moeilijker.

• lijkt altijd honger te hebben

• heeft sneller last van warmte of hitte

• is minder enthousiast en levenslustig, en slaapt meer

Let op: voor je je harige maatje zomaar op dieet zet, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Overgewicht of gedragsveranderingen kunnen ook andere oorzaken hebben.

De gevolgen van overgewicht bij je dier

Overgewicht heeft allerlei nare gevolgen voor de gezondheid van je lieve hond of kat:

• meer kans op oververhitting, hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker, huid-, vacht- en gewrichtsproblemen

lagere weerstand, waardoor je hond of kat sneller ziek wordt en trager herstelt

meer risico als je dier verdoofd wordt voor een operatie. Ook operaties zelf verlopen moeilijker.

Ook mentaal voelt je dier zich niet lekker in zijn vel, omdat zijn gewicht hem letterlijk in de weg zit bij spelletjes en beweging.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Torst je troetel nu al te veel gewicht mee, dan helpen de tips in dit artikel je.

Sloeber of kat te dik? Dit is misschien de oorzaak

Om je hond of kat gericht te helpen afvallen, is het belangrijk dat je weet wat zijn extra kilo’s kan veroorzaken.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

te weinig beweging

• castratie of sterilisatie

ouderdom

medische oorzaken, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of artrose, bijwerkingen van medicijnen

te veel eten: niet alleen brokjes of natvoer, maar ook snacks en tussendoortjes die eerder voor mensen geschikt zijn. Wist je dat 2 onschuldige plakjes salami voor een hond gelijk staan aan anderhalve hamburger bij een mens?

Zo help je je hond of kat afvallen

Zet je dier in beweging

Door vaker te bewegen verbruikt je viervoeter meer energie, en dat zorgt ervoor dat de kilootjes minder blijven plakken.

• Moedig je kat aan om zich uit zijn hangmat te hijsen door plankjes als een trapje aan de muur te bevestigen, of een krabpaal neer te poten. Door al dat geklauter verbruikt je tijger een pak energie. Hem vaker buiten laten spelen stimuleert hem ook om meer te bewegen.

• Geef je hond twee keer per dag een mooie wandeling: dat stimuleert hem niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.

• Ook regelmatig even spelen krikt de conditie van je dier op. Werpspeeltjes zoals ballen, boomerangs, frisbees en ander leuks doen wonderen voor je hond. En een kattenhengel of breinbreker zet ook je kat in beweging.

Let op: bouw extra inspanningen langzaam op en hou spelletjes in het begin kort. Je lieverd moet zijn conditie nog wat opbouwen, en bewegen gaat niet altijd gemakkelijk met dat extra gewicht.

Maak eten uitdagender

Zelfs als je hond of kat niet te zwaar is, wordt eten extra leuk als er uitdaging bij komt kijken. Geef de brokjes van je miniwolf of spinmachine bijvoorbeeld in een voerbal, eetpuzzel of snuffelmat. Of verstop wat voer op plekken die moeilijker bereikbaar zijn. Plezier gegarandeerd! Bovendien raakt je lieverd sneller verzadigd doordat hij langer met zijn eten bezig is.

Weeg het eten af

Beweging is goed, maar helpt weinig als je hond of kat dagelijks te veel eet. Zet je dier zeker niet op een crashdieet: daar krijgt het alleen maar honger en stress van. Bovendien krijgt het zo plots veel minder voedingsstoffen binnen, en dat kan erg slecht zijn voor zijn gezondheid.

Weeg de portie die je normaal aan je dier geeft af, en check op de verpakking voor welk gewicht die geschikt is.

Verminder de portie geleidelijk aan naar een die geschikt is voor het ideale gewicht van je hond of kat. Tip: je kunt je dier gratis wegen bij je Maxi Zoo. Een gewichtsverlies van maximaal 1 tot 2 procent per week is doorgaans een gezond afvaltempo.

Pas op met snoepjes

Geef je dier eerder wat brokjes van zijn toegestane eetportie dan extra snackjes. Ook stukjes groente kunnen een caloriearm extraatje zijn: check wel of wat je geeft niet giftig is, bijvoorbeeld in dit artikel.

Je kat of hond op dieet?

Halen je afvalinspanningen nog niet veel uit? Dan kun je ook speciaal dieetvoer voor je harige maatje kopen. Dat bevat minder calorieën, maar zorgt er wel voor dat je dier al zijn voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bij merken zoals PREMIERE, Hill’s en Pro Plan vind je verschillende soorten dieetvoer voor honden en katten.

Je hond of kat laten afvallen? Je dier is je dankbaar

Het is niet altijd gemakkelijk om de smekende oogjes van je harige hartendief te weerstaan.

Hou je inspanningen toch vol: door je hond of kat zijn ideale gewicht te helpen bereiken en behouden, gun je hem een gezond leven. Zo gaan jullie samen nog heel wat mooie momenten tegemoet.