Zo maak je je kattenbak grondig schoon

Je kattenbak schoonmaken: tips voor een net kattentoilet

Wil je een gelukkige kat die netjes op de kattenbak gaat? Dan is alleen de vulling verversen niet genoeg voor zijn gevoelige kattenneusje. Met de do’s en don’ts hieronder maak je veilig en grondig je kattenbak schoon, zodat hij binnen de kortste keren weer blinkt als een spiegel.

Waarom het zo belangrijk is om de kattenbak goed te verschonen

Je kat is een proper beestje. Hij kiest er van nature voor om zijn urine of uitwerpselen netjes te begraven – tenzij hij zijn soortgenoten een welriekende waarschuwing wil geven. Die pikken die van ver op: met hun superneus ruiken ze 14 keer beter dan een mens.

Is je kattenbak moeilijk bereikbaar of niet schoon genoeg? Dan wijkt je troetel uit naar een andere plek: in het slechtste geval het handgeweven tapijt van je opa zaliger.

Een kattenbak met klonterende kattenbakvulling schoonmaken

Zit er klonterende vulling in je kattenbak, dan kun je de creaties van je kat er gemakkelijk uitscheppen met een kattenbakschepje. Zorg dat de grootte van de gaten overeenkomt met de korrelgrootte van je grit, zodat je geen bergen kattenzand weggooit. Om de paar dagen kun je er een nieuw laagje aan toevoegen.

Doe minstens 1 scheprondje per dag als je 1 kat hebt. Slenteren er meerdere exemplaren rond? Schep dan minstens 2 keer per dag de bak proper, en voorzie meer dan 1 kattentoilet. Ideaal is 1 kattenbak per kat, plus een extra exemplaar om naar uit te wijken.

Tip: vind je de weg niet in het oerwoud van kattenbakvullingen? Deze keuzegids zet je op weg.

Kattentoiletten met niet-klonterende kattenbakvulling

Niet-klonterende vulling neemt urine en andere kattencadeautjes beter op, en hoef je daardoor niet elke dag schoon te maken. Na 4 tot 8 dagen is het wel nodig om de gebruikte vulling volledig te vervangen door een nieuwe laag.

Je kattenbak grondig schoonmaken

Je maakt het best je kattenbak om de 3 of 4 weken volledig schoon om bacteriën te beperken– hoe vaak precies hangt af van hoe drukbezet hij is.

Gebruik handschoenen en:

verwijder alle vulling– met een kattenbakzak werkt dat gemakkelijker

• maak de bak en alle onderdelen grondig schoon met heet water en afwasmiddel

spoel alles goed af zodat er geen zeepresten achterblijven

• zorg dat alles kurkdroog is voor je weer vulling toevoegt – klonterende kattenbakvulling kan anders onbruikbaar worden

• leg een kattenbakzak of wat oude kranten onderaan en voeg dan een voldoende dikke laag vulling toe: volg de instructies op de verpakking.

Gebruik geen schoonmaakproducten, want de bestanddelen kunnen giftig zijn voor je troetel.

TIP Leg een speciale uitloopmat aan je kattentoilet als je niet wilt dat je huis versierd raakt met bestofte pootafdrukjes.

Welke kattenbakvulling mag in de gft-bak?

In België mag kattenbakvulling niet bij het gft. Uitwerpselen van kleine huisdieren wel – in beperkte mate natuurlijk.

Wat met mijn kattenbakfilter?

De filter van je kattenbak houdt onsmakelijke geurtjes voor een deel tegen – tenzij je hem vergeet te vervangen. Je steekt best 3 keer per jaar een nieuwe. Of als je meer ruikt dan je lief is.

Mag je de kattenbak schoonmaken als je zwanger bent?

In de ontlasting van je kat kan zich de parasiet toxoplasmose schuilhouden. De meeste katten worden daar niet ziek van, maar de parasiet is erg schadelijk voor een ongeboren baby.

Ben je zwanger? Laat dan iemand anders het schoonmaakklusje uitvoeren met huishoudhandschoenen om eventuele verspreiding tegen te gaan.

Vragen? Je Maxi Zoo-medewerker staat voor je klaar

Heb je nog vragen over het reinigen van je kattenbak? Spring gerust eens binnen in je Maxi Zoo en stel je vragen aan onze medewerkers: zij helpen je snel.