Hersenen aan het werk

Spel, plezier en uitdaging voor je viervoeter.

Uitgebreide wandelingen, ravotten met soortgenoten en jagen zijn enkele voorbeelden van fysieke uitdagingen die jouw viervoeters nodig hebben. Echter moeten ze ook mentaal uitgedaagd worden, anders bestaat er kans op verveling of deugnieterij.

Gedragsonderzoekers hebben indrukwekkende mentale prestaties kunnen aantonen bij viervoeters. Honden kunnen tot vijf tellen en 150 tot 250 verschillende woorden begrijpen. Het denkvermogen van honden is vergelijkbaar met dat van een klein kind.

​​​​​In een natuurlijke omgeving is elk dier ook verantwoordelijk voor zijn eigen overleven en moet het alle trucjes toepassen die het kent. Daarom moet een dier regelmatig zijn ‘brain power’ gebruiken. Met dat in het achterhoofd kende intelligent speelgoed een ware opmars. Bij ons vind je verschillende bordspellen en beloningssnoepjes die je viervoeter ongetwijfeld leuk vindt én die hem ook intellectueel uitdagen.

Honden: perfecte leermeesters

Voor geen enkel ander huisdier zijn er zoveel sporten, leermethodes en training opties beschikbaar als voor honden.

De meeste hondenspeeltjes zijn gebaseerd op een eenvoudig principe van beloning, waarbij de motivatie door de maag gaat: de hond kan alleen traktaties bereiken, die in het speeltje zijn verborgen, door op verschillende manieren het speeltje te manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het indrukken van knoppen, het openen van kleppen of het verplaatsen van deksels. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, waarbij de hond soms meerdelige gedachtenketens moet vormen en verschillende stappen moet volgen voordat hij de traktatie krijgt.

Snackballen daarentegen zijn de eenvoudigste variant: als de bal rondrolt, druppelen de hapjes eruit.

Verstoppertje spelen is ook een leuke optie: het hapje wordt voor de ogen van de hond verborgen onder bv. een kegel. Het dier moet zich de positie van het hapje herinneren en de schuilplaats zelf onthullen.

Onze binnenhuistijgers niet vergeten

Voor de spinnertjes bestaat een ruime keuze in speelgoed “jagen en ontdekken” en “bezigheid en training”. Stimuleer het natuurlijk jachtinstinct van de kat door snacks, voeding en speeltjes te verstoppen doorheen het huis. En met het intelligentiespeelgoed kan je je kat op verschillende manieren creatief aan het werk zetten. Jagen en beweging in één.

Populair bij katten zijn interactieve speelborden, torens of buisconstructies waarbij het voedsel achter kleppen of in lades wordt verstopt die op verschillende manieren kunnen worden geopend. Het dier moet niet alleen weten waar de traktatie is, maar ook hoe het mechanisme werkt.

Ook ideaal voor gulzige eters: het verstoppen van voeding zal je kat of hond helpen om rustiger te eten.

Waar moet je op letten bij het kopen van intelligentiespeelgoed?

Intelligentiespeelgoed is ook praktisch als het dier een tijdje alleen moet zijn. Ze mogen echter nooit alleen worden achtergelaten met het speelgoed. Zorg ervoor dat het speelgoed geen kleine onderdelen bevat die kunnen worden ingeslikt en dat het, indien mogelijk, is gemaakt van stevige, niet-giftige materialen. Hout en robuuste kunststof zijn een goede keuze. Het speelgoed moet ook hygiënisch te reinigen zijn.

Intelligentiespeelgoed wordt in verschillende moeilijkheidsgraden aangeboden: zorg ervoor dat je jouw hond niet overbelast en frustreert. Begin met een speeltje voor beginners en verhoog systematisch het niveau.

De overwinning van een heerlijke snack

Als beloning van het kraken van de puzzel is er uiteraard altijd de welverdiende traktatie en veel lof van het baasje nodig. Snuffelen maar! Bovendien maakt hij veel meer plezier wanneer jij erbij bent, hem aanmoedigt en zijn prestaties leuk vindt.