Baasjes: Let op voor slakkenplaag

Wie zich frequent buiten begeeft heeft ze ongetwijfeld al opgemerkt. Hevige regen op korte tijd zorgde voor de aanwezigheid van een grote hoeveelheid slakken. Toch is er enige waakzaamheid nodig indien je de eigenaar bent van een hond: ze zijn namelijk niet gezond voor je huisdier.

Slakken worden aangetrokken door de uitwerpselen van je hond. Wanneer larven van de Franse hartworm zich in de ontlasting bevinden, kruipen zij in het lichaam van de slak. En infecteren op deze manier de slak. Wanneer je hond een geïnfecteerde slak opeet, komen de larfjes in de darmen van je hond terecht. Zo kruipen ze door darmwand heen en komen via de bloedvaten in de vitale organen terecht.

Let vooral op voor jonge honden die nieuwsgierig zijn naar alles wat beweegt of er vreemd uitziet: de kans is groter dat ze de slak zouden opeten. Wees ook attent dat je hond niet likt aan de slijmsporen die slakken achterlaten. De gevaarlijke larven kunnen voorkomen op zowel slakken als naaktslakken. Hou zeker de drinkwaterkom en de speeltjes van je hond die buiten liggen en waar slakken opkruipen in het oog. Woelt je hond in de grond of snuffelt hij rond in een omgeving waar slakken zitten? Ook dan is er een risico op besmetting.

Uit studies blijkt wel dat wanneer u uw hond drie keer per jaar ontwormt, de kans op besmetting met longworm wordt geminimaliseerd. Om te achterhalen welke ontwormingstabletten het meest geschikt zijn voor uw hond, vraag je best raad aan de dierenarts.