Zo verzorg je de poten van je hond

De poten van je hond verzorgen: 7 slimme tips

De poten van je hond krijgen het af en toe best hard te verduren. Niet alleen omdat hij er dagelijks op ronddartelt. Barre winters of hete zomers kunnen ook voor pijnlijke voetkussentjes en stramme poten zorgen. Dankzij deze pootverzorgingstips legt je sloeber met gemak talloze kilometers af.

Daarom hebben hondenpootjes alle aandacht nodig

Pootjes geven en achter de bal aanrennen: het zijn heus niet de enige activiteiten waarvoor je hond zijn vier ‘voeten’ nodig heeft. Zijn pootjes (voetkussentjes inclusief) hebben ook deze belangrijke taken:

  • zijn botten, gewrichten beschermen tegen schokken
  • grip houden op een gladde ondergrond
  • ook bij extreme koude en hitte te poot blijven

Je legt de poten van je hond dus maar beter extra in de watten.

Voetverzorging voor je hond: 7 tips voor gezonde pootjes

1. Knip de nagels van je hond

Doorgaans slijten hondennagels dankzij veel beweging, maar dat betekent niet dat je je viervoeter geen pootje helpt met een minipedicure.

Wanneer je best de nagels van je hond knipt? Kijk of ze net niet de grond raken of spits je oren als je deugniet komt aangesneld. Hoor je zijn nageltjes tikken op het asfalt? Dan wordt het tijd om je hondennageltrimmer boven te halen.

2. Check de voetkussentjes

Tussen de voetkussentjes van je lieverd kunnen allerlei dingen verzeild raken: steentjes, kleine stukjes glas, sprietjes gras, enzovoort. Dat is niet alleen vervelend voor je beste vriend, hij loopt ook kans op ernstigere klachten achteraf.

Je hoeft dus niet te wachten tot je irritatie tussen de tenen van je hond opmerkt. Inspecteer de poten van je hond regelmatig en haal eventuele boosdoeners weg.

3. Haal je kam boven

Tussen de teentjes van je sloeber groeien ook haartjes. Sla ze niet over als je hem een kambeurt geeft, want klitten kunnen voor last aan de poten van je hond zorgen. Worden de haartjes te lang? Knip ze dan voorzichtig wat korter.

4. Bescherm de poten van je hond met balsem of hondenschoentjes

De pootjes van je beste vriend krijgen het hard te verduren tijdens intense zomers en strenge winters. Hete oppervlakken zoals asfalt kunnen zijn voetkussentjes pijnlijk beschadigen. Maar ook sneeuw, ijs en strooizout kunnen voor kloven en droge voetzolen zorgen bij je hond.

  • Met speciale potenbalsem voor honden bescherm je zijn voetjes als ze het hard te verduren krijgen. Zo’n balsem is ook verkrijgbaar als voetzolenspray. Gebruik geen verzorging die voor mensen bedoeld is, want die kan de huid van de voetkussentjes te week maken.
  • Wil je de poten van je hond nog beter beschermen? Koop dan speciale hondenschoentjes voor hem. Die zijn er in verschillende maten en. houden zijn pootjes pijnvrij.

5. Verzorg wondjes meteen

Heeft je deugniet een wondje aan zijn pootjes? Neem dan je EHBO-kitje er even bij om kleine, ondiepe wondjes te ontsmetten en te verzorgen. Ga voor ergere wonden meteen naar je dierenarts.

6. Bouw training langzaam op

Lijkt canicross je echt iets voor je hond of plan je om samen te gaan hiken? Bouw zijn training langzaam op: net zoals bij mensen voorkom je zo kwetsuren en verwondingen bij je sportmaatje.

7. Masseer!

Ook je woef kan gelukzalig genieten van een lekkere massage. Begin bij zijn voetzooltjes en neem daarna de plekjes tussen zijn tenen onder handen. Je magische handelingen werken ontspannend, verbeteren de bloedsomloop en leveren je een gelukzalig zuchtende hond op.

De poten van je hond verzorgen? Naar Maxi Zoo

Bij Maxi Zoo vind je alles om je hond van kop tot – euh – poot te verwennen. Krijg je de ongemakken van je sloeber niet weggewerkt met middeltjes uit de winkel? Aarzel dan niet en maak een afspraak bij je dierenarts.