Wat eten honden het liefst?

Bij de aanschaf van een hond heb je de keuze uit allerlei soorten hondenvoer. Er is een veelzijdig aanbod aan hondenbrokken, maar het is ook een optie om natvoer of zelfs vers vlees te geven. Sommige mensen laten zelfs hun hond met de pot mee-eten. Dit is natuurlijk een voordelige optie, maar het is goed om eens stil te staan bij wat een hond nu eigenlijk het liefst eet. Daarbij moet je uitgaan van wat een viervoeter aan voedingsstoffen nodig heeft en op welke manier je die het beste je hond kunt geven. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en sluiten we af met een aantal handige tips.

Welke voeding past het beste bij je hond?

Goede en gezonde voeding is cruciaal voor het welzijn van je viervoeter. Daarom geef jij je hond voeding die het beste bij hem past.

Rauwe vleesvoeding past het beste bij het spijsverteringstelsel van je hond. Bovendien voorkom je hiermee allerlei gezondheidsklachten.

Naast rauwe vleesvoeding is er ook gevriesdroogd voer. Dit voedsel is op lage temperatuur gedroogd waardoor vrijwel alle voedingsstoffen nog aanwezig zijn.

Natvoer is hondenvoeding dat voorzien is van veel vocht. Het is lang houdbaar, maar door verhitting van het voedsel zijn veel voedingsstoffen verloren gegaan.

Tot slot is er ook hondenvoer in droge vorm, namelijk: hondenbrokken. Het is vrij goedkoop, maar wel geeft het de meeste kans op gezondheidsproblemen. Echter wordt de kwaliteit van hondenbrokken structureel aangepakt en verbeterd.

Wat is een goede aanpak?

Er zijn dus allerlei soorten hondenvoer dat jij je viervoeter kan geven, maar wat is nu eigenlijk de beste aanpak?

Elke soort hondenvoer heeft voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk de voeding zoveel mogelijk af te stemmen op de persoonlijke behoeften van je hond. Let bijvoorbeeld op de mate van activiteit, maar kijk ook naar de kieskeurigheid van het dier en vergeet ook zeker niet overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen.

Probeer het voer in ieder geval zoveel mogelijk af te stemmen op de leeftijd van je hond. Een pup heeft nu eenmaal een ander gebit dan een volwassen oud en bij een oudere hond ontbreken vaak een aantal tanden of kiezen.

Overleg daarom met een deskundige zoals een dierenarts om te bepalen op welk voer jouw hond het goed doet.

Tips voor een gezond voedingspatroon bij je hond

Wil jij een vrolijke en tevreden viervoeter in huis? Neem dan onze tips ter harte als het aankomt op het voedingspatroon van je hond:

- Probeer droogvoer en natvoer zoveel mogelijk met elkaar af te wisselen.

- Geef je hond regelmatig rauw vlees om hem tegemoet te komen in zijn natuurlijke voedingsbehoefte.

- Bezoek ieder jaar de dierenarts om te weten hoe het met je hond gaat. Laat naar de darmen en maag luisteren, maar laat ook het gebit controleren. Slechte voeding zie je bijvoorbeeld terug in de vacht, maar ook in verrotte tanden en kiezen.

- Geef je hond af en toe een snack als smakelijk tussendoortje. Dit is geen enkel probleem!

Kortom: stem hondenvoeding zoveel mogelijk af op wat je hond van nature nodig heeft en laat je zeker eens bijpraten door een deskundige.