Welk vlees is goed voor honden?

Honden zijn gek op hondenbrokken en natvoer, maar toch zijn er ook hondeneigenaren die hun honden vers vlees geven. Vers vlees voeding is daarom enorm populair. Toch zijn er ook veel tegenstanders die vinden dat het de nodige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Vaak resulteert dit in allerlei discussies en daarom is belangrijk je in dit onderwerp te verdiepen. Hoe zit dat nu eigenlijk? Mogen honden daadwerkelijk vlees of kun je ze beter alleen brokken en natvoer geven? In dit artikelen leggen we je uit waarom honden graag vlees eten en in welke vorm jij dit het beste aan je viervoeter kan geven.

Waarom eten honden vlees?

Honden zijn carnivoren en daarom echte vleeseters. Vers vlees sluit dan ook beter aan op hun natuurlijke voedingsbehoeften. Toch krijgen honden in de praktijk niet altijd vers vlees als voer.

Hondenbrokken zijn gemakkelijk om te geven, lang houdbaar, goed voor de tanden en daarom zeer gebruiksvriendelijk.

Toch past rauw vlees beter bij het spijsverteringstelsel van honden. Om die reden is het beter om je viervoeter af en toe ook rauw vlees te geven. Er zitten namelijk allerlei goede bacteriën in die goed zijn voor de darmflora en daarnaast blijven voedingsstoffen langer aanwezig, zelfs als het verse vlees wordt ingevroren.

Dit maakt het zeker een overweging waard om honden vers vlees te geven, want het komt de gezondheid van je viervoeter ten goede.

Op welke manier integreer je vlees in een hondendieet?

Hoewel je niet direct volledig hoeft over te stappen op vers vlees, is het wel een optie om het te integreren in een hondendieet.

Heb je een hond die je nog niet eerder vers vlees hebt gegeven? Stap niet direct over van brokken naar vers vlees, maar geef je viervoeter de kans om aan het voedsel te wennen. Hiermee voorkom je de nodige gezondheidsklachten.

Daarnaast stem je de hoeveelheid vlees af op de grootte en het gewicht van je hond. Dit staat vaak keurig aangegeven op de verpakking.

Twijfel je? Schroom niet, maar raadpleeg een dierenarts en voorkom dat je te veel of te weinig geeft.

Tips bij het geven van vlees

Wil je er zeker van zijn dat je hond optimaal geniet van het vlees dat je hem geeft? Lees onze tips voor een succesvolle aanpak:

- Geef je hond gewoon rauw vlees dat voorzien is van een keurmerk. Dit koop je bij een dierenwinkel of aanbieder van vers hondenvoer.

- Geef het vlees pas aan je hond als het volledig is ontdooid.

- Ontdooid vlees blijft vaak niet langer dan 36 uur houdbaar.

- Een pup geef je drie tot vier keer per dag eten. Bij een volwassen hond is twee keer per dag voldoende.

- Je hebt de keuze uit verschillende aanbieders van vers vlees. Selecteer een merk waarin alle benodigde voedingsstoffen aanwezig zijn.

Heb je geen enkel idee waar je moet starten? Vraag informatie op bij een dierenarts of iemand die in een dierenwinkel werkt.