Welke groenten mogen honden eten?

Het is prima om je hond af en toe wat groenten te geven. Het is lekker als tussendoortje en ook prima te gebruiken als aanvulling op zijn brokjes of nat voer. Groenten zitten vaak vol vitaminen en mineralen en net als mensen hebben ook honden dit nodig. Toch moet je wel voorzichtig zijn, want je kunt niet zomaar alles aan ze geven. Het is zelfs zo dat bepaalde groentesoorten giftig zijn voor viervoeters en het is aan jou om dit in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat je een keer met je hond bij de dierenarts zit. Uiteraard zit je hier niet op te wachten, dus moet je weten wat je hond wel en niet mag. Daarom vertellen we je graag meer over dit onderwerp.

Waarom eten honden graag groente?

Groenten bevatten allerlei waardevolle voedingsstoffen waar je hond profijt van heeft. Dit zijn bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, maar ook vezels en chlorofyl. Wel is het belangrijk om de groenten te koken of te verteren. Plantencellen moeten namelijk worden afgebroken, wil je hond er daadwerkelijk voedingsstoffen uit halen.

In principe mag jij je hond allerlei soorten groenten geven, maar niet alles. Prei en uit zijn giftig, net als de avocado. Ook die mag je je viervoeter niet geven. Probeer daarnaast ook om je hond niet onnodig veel kool te voeren, want dit stimuleert darmgassen.

Tot slot moet je voorzichtig zijn met tomaat, paprika en aubergine. Deze behoren namelijk tot de nachtschade-familie.

Op welke manier geef je honden verschillende groenten?

Groenten geef je bijvoorbeeld naast brokken. Groentemix met vlees is dan ook geen enkel probleem.

Een hond mag ook fruit, bijvoorbeeld een stukje appel. Wel is het belangrijk om een appel niet bij brokken of vlees te geven. Dit kan de maag van een hond niet goed verdragen.

Tips voor een gezond voedingspatroon bij honden

Wil jij bijdragen aan een gezond voedingspatroon van je hond? Neem onze tips ter harte en laat je viervoeter genieten van een smakelijke aanvulling op zijn huidige dieet:

- Laat groenten 5 tot 15 procent deel uitmaken van het totale dieet.

- Beperk de hoeveelheid groenten waarin veel nitraat zit. Dit geldt bijvoorbeeld voor spinazie, rode bieten en sla.

- De blender is een prima apparaat om groenten mee te pureren. Voor extra vocht voeg je bijvoorbeeld bouillon of rauw ei toe.

- Bewaar rauwe groentemix niet langer dan vier weken in de vriezer.

Kortom: geef je hond gerust groenten, maar bereid je goed voor en geef het vooral ook met mate.